SEYYİD AHMET ARVASİ’YE VEFA

DR. CEZMİ BAYRAM , “ MİLLETE HİZMET ETMEK , MAZERET ARAMAMAKLA  OLUR.  AHMET ARVASİ BUNUN EN AÇIK ÖRNEĞİDİR .”

Türk-İslam Ülküsünün mütefekkiri ,  yazar ve yayıncı  Seyyid Ahmet Arvasi , İstanbul  Türk Ocağında, 27 Aralık Cuma günü saat 18.00 ‘da düzenlenen bir törenle anıldı.

İstanbul Türk Ocağı Başkanı  Dr. Cezmi  Bayram  başkanlığında , Türk Ocağı konferans salonunda gerçekleştirilen tören,  Kur ‘an-ı  Kerim  tilavetiyle başladı.

Arvasi’yi anma törenine ,  Prof. Dr.  Mustafa  Çetin Varlık , Gazeteci  Hüseyin Sarıkoç ,Hüdavendigar  Onur  ve MHP eski milletvekili  Bozkurt Yaşar katıldı.

Törende konuşma yapan  Sarıkoç , Türk Ocaklarının ülkemizin geleceğine büyük bir katkı sağlamaya devam ettiğini  belirterek , “ İstanbul Türk Ocağı , büyük fikir ve dava adamı olan Seyyid Ahmet Arvasi’ye olan vefasını  bir kez  daha göstermektedir.” dedi.  Sarıkoç , Arvasi vefatından sonra da etkisi devam eden , örnek ve yüksek bir şahsiyet olduğuna vurgu yaptı.

Törende söz alan Varlık ,  Arvasi’nin  milliyetçilik anlayışının  ırka dayalı bir milliyetçilik değil , kültüre dayalı bir milliyetçilik anlayışı olduğunu ifade ederek , şöyle dedi :  “ Arvasi , katıldığı her ortama derin izler bırakmıştır.  Türk-İslam ülküsüne  ayrı bir önem vermiştir ve bunu  kitaplarında açık bir şekilde izah etmiştir. Partiler üstü  kalmaya, herkese eşit bakmaya çalışmış ve fikirlerini ülkücü gençlik üzerinde yoğunlaştırmıştır.  ‘ Vatan sevgisi imandandır.’ , sözünü düstur edinmiştir. Ahmet Arvasi , Türkiye’nin etkinliğinin  ‘ Sivil Toplum Örgütleriyle ‘  artacağını savunmuştur. ”

Varlık , Arvasi’nin  din ve eğitim konusundaki   görüşlerini   açıklarken , özetle şunları söyledi : “  Arvasi’nin  çok köklü bir din anlayışı vardır. Doğrudan din adamı olmamasına rağmen , İslamiyet’le ilgili  yüksek bir ölçü edinmiştir. Eğitim meseleleriyle  de çok yakından ilgilenmiştir. Eğitim sosyolojisi  üzerinde derin bilgilere sahiptir.”

MHP eski milletvekili Bozkurt  Yaşar , Arvasi’yle   anılarını dile getirerek , “ Arvasi hocanın ‘ İlmihal ‘ kitabı , başucu kitabı olmalıdır. ” dedi. 

Arvasi hakkında  söz alan , Onur  , şunları ifade etti : “  Arvasi bir dava adamıdır. Entelektüel kişiliğiyle ön plana çıkmıştır. Türk Milliyetçiliğini , nizam-ı alem davası olarak görmektedir. Arvasi , Türk dilini çok ayrı bir yere koymuştur. Dilin milli bir varlığımız olduğunu  ve korunması  gerektiğini belirtmiştir. Dini anlamda ise tam bir ahlak adamıdır. ”

Genel bir toparlama için  söz alan Bayram  açıklamasında , şu görüşlere  yer verdi : “  Arvasi , ömrünü  Türk Milletine adamıştır.  Sadece düşünen bir insan değil , aksiyon adamıdır. Hem yaşar hem de bulunduğu yerde etkili olurdu.  Sağlam bir muhakeme , ölçü ve bilgi donanımı vardır. Millete hizmet etmek mazeret aramamakla olur.  Ahmet Arvasi   bunun en  açık  örneğidir .”

 

ONUR KAPLAN